Інтернет-магазини в Україні зобов'яжуть використовувати касові апарати

У Державній податковій службі мають намір посилити контроль за сплатою інтернет-магазинами податків. Під час продажу товару підприємці, оформлені як юридичні особи, будуть зобов'язані видавати клієнтам фіскальний чек. Магазинам доведеться придбати мобільні касові термінали вартістю 1,5-3 тис. грн для кожного свого кур'єра. Учасники ринку попереджають, що це підвищить вартість їхніх товарів.

ДПС розробила зміни до закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", прийняття яких дозволить жорстко контролювати обсяги продажів через інтернет-магазини та, відповідно, повноту сплати ними податків до бюджету. Запропоновано зобов'язати юридичних осіб, які займаються електронною торгівлею, надавати споживачеві розрахунковий документ – фіскальний чек. Він видаватиметься споживачам, які отримують або повертають товар, отримують послугу або відмовляються від неї, включаючи "ті, замовлення чи оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет". Фіскальний чек видатиме кур'єр при доставці товару.

Як пояснили "Ъ" у прес-службі ДПС, кожен доставник повинен мати при собі портативний касовий апарат. "Таким чином, клієнт у разі потреби зможе довести, що купив товар у певній кількості та на зазначену суму саме в цьому інтернет-магазині. У законодавстві не визначено поняття інтернет-торгівлі, фактично всі такі магазини поза законом", - додають у ДПС, нагадуючи, що у Росії вся електронна комерція ліцензована, кожен магазин внесено до Реєстру. "У нас, зокрема, замовивши доставку з "Фуршету", можна також отримати фіскальний чек, тобто їхні кур'єри вже оснащені касовими апаратами",— додають у ДПС.

Ціна сертифікованих в Україні портативних касових апаратів варіюється від 1,5 до 3 тис. грн. За словами директора підприємства-виробника "Екселліо" Володимира Краснова, великий попит мають дешеві моделі. Їх найчастіше купують для надання послуг паркування та у невеликі торгові точки. "Такі апарати видають до 1 тис. чеків на день і дуже прості у використанні", - додає Краснов.

На думку президента Асоціації електронного бізнесу Юрія Чайки, мета податківців — не так захист прав споживачів, як контроль над адекватною сплатою податків. "З одного боку, таку ініціативу виправдано, оскільки фіскали бачать, що товару продається значно більше, ніж сплачується податків. З іншого — оснащення кожного кур'єра мобільним терміналом для видачі чека призведе до подорожчання продукції. Причому дешевий товар подорожчає більшою мірою, ніж дорогий" — каже пан Чайка. У ДПС зазначають, що ціна товару, купленого в інтернеті, на 25% нижча, ніж у офлайнових магазинів, завдяки економії на утриманні офісу, складських приміщень та великої кількості працівників.

Виконавчий директор "Терра-Центр" (франчайзі датської компанії Jysk) Євген Іваниця підтверджує, що оснащення кур'єрських служб портативними апаратами призведе до подорожчання вартості послуг доставки. "Ми користуємося послугами компанії "Міст Експрес", вони надають нам накладну, згідно з якою ми звітуємо, тому апарати доведеться закуповувати їм. Крім подорожчання товару, процедура доставки займатиме більше часу. У компанії величезний автопарк, і оснастити кожен автомобіль касовим апаратом складно" — пояснює пан Іваниця. У "Міст Експрес" від коментарів відмовилися. Юрій Чайка вважає, що досягти значного фіскального ефекту не вдасться. Невеликі компанії у разі посилення фіскального контролю традиційно дроблять бізнес та оформляють його на фізичних осіб-підприємців, які звільнені від використання РРО. Пан Чайка нагадує, що більше половини інтернет-магазинів зареєстровано як СПД. "Але думаю, у податковій службі вигадають якийсь метод впливу і в цьому випадку. Ще 5 років тому звичайні магазини теж працювали без чеків", - резюмує він.

Коментарі (0)

На даний момент коментарів ще немає

Ваш коментар

Ви відповідаєте на коментар

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння