Короткий огляд принципів роботи сканерів штрихкоду

Короткий огляд принципів роботи сканера штрихкодів

Від сканування предметів на касах самообслуговування продуктового магазину до сканування квитків на літак, коли ми подорожуємо, штрихкоди стали настільки поширені в багатьох частинах нашого сучасного життя, що легко випустити з уваги технологію, яка повністю змінила так багато галузей .

Сьогодні штрихкоди, а відповідно і сканери штрихкодів, зустрічаються у всіх сферах нашого повсякденного життя: транспорт, логістика, роздрібна торгівля, промисловість, а також охорона здоров'я та державне управління. (Наприклад, ознайомтеся з лінійками сканерів, пропонованих компаніями Cipherlab і Datalogic – партнерів компанії TSC.)

А Ви коли-небудь замислювалися про те, як працюють сканери штрихкодів?

Так? У такому разі – Ви не самотні. Працюючи в галузі Auto-ID, це те, у розумінні чого багато наших реселерів та їх клієнтів зацікавлені.

Отже, давайте вивчимо це питання більш детально.

Як працюють сканери штрихкоду: світло, відображення, цифри та комп'ютери

Незважаючи на те, що сьогодні існує велика кількість видів сканерів штрихкодів – іміджеві, багатоплощинні та лазерні, давайте зупинимося на найпростішому типі сканера. Розглянемо ручний сканер та вивчимо як він працює. (Звичайно, це виглядає трохи інакше, ніж оригінальний сканер штрихкоду, розроблений та запатентований Джо Вудландом – винахідником штрихкоду – та Бернардом «Бобом» Сільвером у 1949 році).  

Ось як відбувається процес роботи типового сканера:

1. Скануюча головка сканера світить (використовуючи світлодіод або лазер) на штрихкод. Світлодіодний індикатор (в базових моделях сканера штрихкоду встановлюється один) сканує одну частину штрихкоду за один раз. (Примітка: більш просунуті сканери штрихкодів використовують у своїй роботі лазерні промені з дзеркалами, що обертаються, або навіть камери для миттєвої цифрової фотографії штрихкодів.).

2. Світло відбивається на сканер, а потім розпізнається фотоелементом (датчик освітленості). Фотоелектричні осередки, також відомі як фотоелементи, є електронні пристрої, які в сканерах штрихкодів призначені для зчитування відбитого світла. Будь-яка з білих областей у штрихкоді, представленому на малюнку нижче відбиває світло назад. Водночас чорні області мало відбивають світло.

3. Сканер перетворює ці послідовності чорно-білих смуг на десяткові числа. Якщо ви пам'ятаєте в нашому пості про те, як працюють штрихкоди, білі смуги, що відображають багато світла, перетворюються на 0. Темні смуги перетворюються на 1. Це пов'язано з тим, що комп'ютери, підключені до базових сканерів, можуть розпізнавати лише ці два числа.

4. Сканер передає отримані дані на комп'ютер, де вони аналізуються програмою. Потім комп'ютер визначає ці числа як код, також відомий як послідовність. У штрихкоді, наведеному тут, послідовність становить 95 цифр і розділена на 15 різних розділів. Отримані зі штрихкоду дані показують кілька речей:
   •   Тип штрихкоду, що зчитується сканером (у цьому випадку нуль позначає стандартний тип штрихкоду)
   •   Виробник продукції
   •   Найменування продукції
   •   Відповідність ціні та інша супутня інформація.

Джерело: TSC

Автори статей
Костянтин

Експерт з автоматизації торгівлі та вагового обладнання

Коментарі (0)

На даний момент коментарів ще немає

Ваш коментар

Ви відповідаєте на коментар

Товар додано до списку бажань
Товар додано до порівняння